Çocukların Artık Doğmadığı Bir Dünya ve Son Umut Filmi
Kadınlar kitap okumayı da sever, film seyretmeyi de. Üstelik gayet ciddi kitapları ve zor konuları anlatan bilim kurgu filmlerini bile severler.
Onlar kendilerini duygusal hikayelerle ve ortamlarla sınırlamazlar. Elif Şafak’ın Aşk isimli romanının satışı sırasında yapılan erkeklere gri, kadınlara pembe kapaklı kitap gibi taktiklere hiç gerek yoktur. Onlar adı Aşk olan bir kitabı korkmadan, her yerde okuyabilirler.
Bilim Kurgu Türünün İyi Bir Örneği
Yönetmen Alfonso Cuaron’un 2006 yılında çektiği Children of Men – İnsanların Çocukları isimli film biz de Son Umut adıyla gösterilmişti. Bilim kurgu türünde sayılan film özellikle konusuyla ilgi çekiyordu. Her şeyin değiştiği, yaşamanın zorlaştığı bir dünyada, 2027 yılında geçen filmde kadınlar da artık doğuramaz hale gelmişlerdi. (Öyle şey olur mu demeyin, Çernobil’deki kadınlara ne oldu sanıyorsunuz?) Dünyadaki en genç insan 19 yaşına gelmişti, hastanelerde bebek, parklarda çocuk sesi kalmamıştı. Nispeten yaşanır halde kalan İngiltere korkunç bir mülteci akınına uğramıştı. Filmin kahramanı Theo bu durumda bir mucize kabilinden hamile kalan Kee’yi kurtarmaya çalışıyordu. Filmin vermek istediği “Çocuklar yoksa umut da yoktur gelecek de” mesajını en iyi kadınlar anladı. Aslında kendi halinde yaşayıp giden Theo’yu da zaten eski karısı Julian bu mücadeleye sokmuştu. Julian çoktan bu ümitsizliğe karşı isyan etmiş ve bu uğurda hayatını kaybetmiş bir kadındı. Bazı şeyleri kadınların çok daha önce hissetmesine ve karşı çıkmasına zaten her yerde rastlarız.
Bu film aynı zamanda kadınlar bilim kurguyla ilgilenmezler ki sözüne de cevaptır. Siz canavarlı, uzaylı, ortalığın kan gölüne dönmediği, 90 – 60 – 90 dişi robotların sözde kahraman olmadığı, sağlam bilim kurgu filmleri yapın, bakın kadınlar nasıl seyrederler…