Anne-Çocuk

Çocuğunuza Sorumluluk Aşılamak İçin Bu Önerilere Dikkat!

Çocuğunuza Sorumluluk Aşılamak İçin Bu Önerilere Dikkat! Atalarımızın da dediği gibi “ağaç yaşken eğilir” felsefesiyle yola çıkarak küçük yaşta sorumluluk aşılamaya başlanmalıdır.

Çocuğunuza Sorumluluk Aşılamak İçin Bu Önerilere Dikkat! Sorumluluk aşılamak iyi oturmuş çocuklar daha özgüvenli bireyler olarak yetişirler. En başta belki oyuncak toplayarak başlanılan bu ufak serüven yetişkinlikteki fıtratına ışık tutar. Bir çocuğun sorumluluk bilinci 6. ayda oluşmaya başlamaktadır. O zamanlar sadece elini ağzına götüren bir bebek “artık ufaktan kendim yiyebilirim” mesajını verir ailesine. Bu durum gerçekleştiğinde onun bir şeyleri eliyle yemesine müsaade ederek öğrenmesini sağlamak mümkündür. En dikkat edilmesi gereken husus fırsat vermektir. Yapamaz, edemez algıları kurmadan izin vermek öğrenmeye ve özgüvene destekleyici unsurdur. Çocuğa sorumluluk bilinci verebilmek için yapılması gerekenler şunlardır;

Özgüvenini Geliştirmeye Yardım Etmek

Kendine güvenmeyen bir çocuk sorumluluk alamaz. Bu yüzden sorumluluk alabilmeleri için kendilerine güvenmelerini sağlamak gerekir. Başarılı olabileceği ufak sorumluluklar vererek ona gelecek için teşvik sağlamak gerekmektedir. Kendi sorununu ebeveynin çözmesi yerine beraber çözmeleri buna örnektir.

Kendi Görevini Kendi Yapmalı

Sosyal hayatlarında daha çok rol almaları adına sorumluluk duyarlılığına sahip olmak şarttır. Buna erişebilmeleri için ise ebeveynlerin çocuklara verilmiş görevleri yapmamaları gerekir. Onun ödevini yapmak, odasını toplamak, oyuncaklarını toplamak gibi eylemler ona faydadan çok zarar verir. Başlangıçta beraber yapmak, sonra ona bırakmak gerekir.

 Başarılı Olacağı Görevler Sunun

Ebeveynler çocuklarını en iyi tanıyan insanlardır. Bu bilgilere sahip olmak onlara sorumluluk bilinci vermeye yardımcıdır. Onun sevdiği alanlarda görevler vererek başarılı olmasını sağlamak mümkündür. Bu başarılar daha büyük sorumluluklar için özgüven kaynağı olur.

Yaşına Uygun Görevler Sunmak

Her yaş grubunda olduğu gibi çocuklarda da başarabileceği şeyler yaş grubu yetisiyle sınırlıdır. Çocuğa yaşına uygun vazifeler vermek gerekmektedir. Aksi takdirde başaramaz ve motivasyon kaybı yaşar. Bu durum da özgüvensiz bir birey yetişmesinde sebep olmaktadır.

 Davranışlarını Değerlendirme Yapmak

Çocukların davranışları ailesi tarafından ya takdir görür ya da ceza alır. Ceza çok doğru bir seçim değildir. Örneğin; yemek saati geçen bir çocuğa “aç kalacaksın” demek yerine “kendin hazırlamalısın” demenin arasında çok büyük fark vardır. Sorumluluk alan çocuklar bilinçli bireyler olurlar.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu