Sağlık

Yaz Nezlesi Nedir?

Tıp dilinde alerjik rinit olara bilinen yaz nezlesi, diğer gribal enfeksiyonlar gibi virüslerin sebep olduğu bir hastalık değildir. Sadece yaz mevsiminde havada bulunan bazı alerjik maddeler sebebiyle oluşmaktadır. Alerji vücudumuzun bazı doku ve organlarında bazı maddelere karşı aşırı duyarlılık halidir. Bu duyarlılık genellikle vücuda zarar verecek düzeydedir. Havadan gelen yabancı alerjik maddeler göz, burun veya boğaz yoluyla vücuda girer. Sağlıklı bireylerde vücudumuzun korunması için oluşan engelleyici reaksiyonlar bu bireylerde çok fazladır. Genetik faktörler fazlasıyla etkin olmaktadır.

Yaz Nezlesi

Yaz Nezlesinin Nedenleri Nelerdir?

Burun dokusunda depolanabilecek derecede küçük olan yabancı maddeler yaz nezlesi oluşturabilmektedir. Polenler, mantarlar, hayvan epitelleri ve ev tozla

rı sebep olabilmektedir. Mantarlar çimen, tahıl sapları ve toprak üzerinde üreyebilmektedirler. Ayrıca loş ve nemli ortamları çok sevdikleri için hızlı ürerler.

 

Yaz Nezlesinin Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle uzman bir hekime başvurulması tedavinin gidişatı için son derece önemlidir. Hastanın öyküsü alındıktan sonra muayene ederek teşhis edilmeye çalışılır. Ayrıca hangi maddelere karşı alerjisi olduğunu belirlemek ve hastalığın teşhisi için bazı testler yapılır. Sonuçlara göre alejen maddelerden uzaklaştırılır. Polenlerin çok fazla olduğu dönemlerde kapı ve pencereler kapatılmalı ve dışarıya çıkılmamalıdır.  Burun ve sinüsler detaylı olarak muayene edilerek bu rahatsızlığın tedavisini zorlaştıran başka nedenler olup olmadığı incelenir. Tedavi için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Ayrıca aşı tedavisi de mevcuttur, fakat kalıcı bir etki sağlamak için 3-5 yıl arasında yenilenmesi gerekmektedir. Son yıllarda çocuklarda ağızdan damla şeklinde oral aşılar uygulanmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu