Modaya Dair Çevresel Endişeler Nelerdir?
Modaya Dair Çevresel Endişeler Nelerdir? Tekstil sektörünün petrol endüstrisinden sonra dünyayı en çok kirleten sektörler arasında ikinci sırada yer aldığı düşünülmektedir. Üretim aşaması, hammaddesi, tüketicilere ulaştırılma aşaması, kullanılması ve de sonraki süreçlerin her biri çevreye büyük zararlar vermektedir.
Modaya Dair Çevresel Endişeler Nelerdir? Baskılar, kumaş kaplamalar ve canlı renkler gibi moda ürünlerini gösterişli kılan unsurların büyük çoğunluğu ise zehirli kimyasal maddeler içermektedir. Örneğin polyester içeren çamaşırlar ev tipindeki çamaşır makinelerinde yıkandıkları zaman mikrofiberler bırakmaktadır. Mikrofiberler, kanalizasyonlardan ve atık su arıtma tesislerinden su yollarına çok kolay bir şekilde geçebilmektedir. Biyolojik olarak bozulmadıklarından dolayı suda yaşayan canlılar için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Çünkü deniz ve okyanuslarda yaşayan küçük canlılar mikrofiberleri yemekte ve bu yüzden bu yolla balıklara geçen kimyasal zehirli maddeler insanların sofralarına kadar girmektedir.
Modaya Dair Çevresel Endişeler
İklim değişikliğini ele alma ihtiyacı çok daha acil bir hale geldikçe, çoğu endüstri sektörü karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik çalışmaya başlamıştır. Moda dünyası da iklim değişikliğine çok büyük bir oranda etkide bulunmaktadır. Bir McKinsey araştırmasında bu sektörün küresel moda endüstrisinin 2018 yılında yaklaşık olarak 2,1 milyar ton sera gazı emisyonu ürettiği, bunun ise küresel toplamın %4′ oranında eşit olduğunu göstermektedir. Moda endüstrisindeki emisyonların yaklaşık olarak %70’i malzeme üretimi, işleme ve hazırlama gibi yukarı yönlü faaliyetlerden oluşmakta, geriye kalan %30’luk oran ise satış sonrasındaki perakende operasyonları, kullanım sonrası aşaması ve kullanım aşamalarından meydana geldiği ifade edilmektedir.
Moda endüstrisinin insan sağlığına olumsuz etkileri bulunmasının yanında milyarlarca dolar karşılığında yapılan hayvan katliamlarına ve bu nedenle büyük miktarlarda karbon salınımına neden olurken aynı zamanda 79 milyar metreküp su tüketimi yapmaktadır. Tüm giysilerin terbiye ve boyama işlemlerinde büyük oranda temiz su kullanılmaktadır. Hatta bu kullanılan su miktarının 32 milyon havuzu doldurabileceği belirtilmektedir. Boyalı kumaş tonları başına 200 tona kadar tatlı su kullanılmaktadır. Bunların yanında sadece 1 kg pamuk üretimi yapmak için 20.000 litreye varan miktarlarda suya ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu durum ise zaten her yerde kıtlık olan bu değerli kaynak üzerinde çok büyük bir baskı yaratmakta ve pamuk üretimi yüzünden suyun tamamen boşaldığı Aral Denizi’nin çölleşmesi tarzında dramatik olan ekolojik sorunlara neden olmaktadır.