Akıntının Sebebi Mantar Olabilir Mi? Mantar Tedavisi Nedir?
Akıntının Sebebi Mantar Olabilir Mi? Mantar Tedavisi Nedir? Her kadında fizyolojik bir durum olarak görülen vajinal akıntı düzenli ve normal olarak seyreder. Ancak bazı enfeksiyon hallerinde renk ve kokuda değişmeler görülebilir.
Akıntının Sebebi Mantar Olabilir Mi? Mantar Tedavisi Nedir? Vajinal akıntı sebepleri incelendiğinde en yaygın görülen nedenler arasında mantar ve bakteriler yer alır. Olağan dışı kokan ya da görünen akıntılar farklı bir durumun habercisi olabilir. Genel olarak bakıldığında doğum kontrol hapları, steroid ya da antibiyotik kullanımı, rahim ağzı kanseri, ameliyat sonrası pelvik enfeksiyon, maya enfeksiyonları, kokulu sabun ya da banyo köpüğü kullanımı, vajina içinde ya da çevresinde tahriş, şeker hastalığı en sık görülen sebepler arasında yer alır. Bunların tedavi için sebebe bağlı yöntemler tercih edilir.
Mantar Enfeksiyonu Sebebiyle Akıntı
Akıntının sebebi mantar enfeksiyonu ise bu durumda peynirimsi, kötü kokulu ya da süt beyazı şeklinde akıntı görülür. Genellikle bu hastalarda kaşıntı ve yanma şikayetleri ortaya çıkar. Hastalığın tedavi edilmesinde antimikrobial tedavi uygulanır. Böylece daha kısa süre içerisinde etkili sonuçlar elde edilebilir. Ancak bu gibi akıntı ve benzeri durumlarda bilinçsizce ilaç kullanımından kaçınılmalı, mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Mantar enfeksiyonu sebebiyle akıntı durumlarında akıntının geçirilmesi için jel ve kremler daha sık kullanılır. Bunun yanı sıra ödemi ve ağrıyı azaltması adına lokal tedaviler uygulanır, hijyene dikkat edilmesi istenir. İlaç kullanımı konusunda doktorun verdiği öneriler dikkate alınmalı, merak edilen bir soru olduğunda mutlaka uzmana sorulmalıdır.
Vajinal Mantar Tedavisi Nasıl Olur?
Vajinal akıntı tedavisi uygulanırken kokulu sabun ve parfüm kullanımından uzak durulmalıdır. Pamuklu iç çamaşırı tercih edilmeli, sentetik olanlardan kaçınılmalıdır. Bakteri ve mantar yayılımını önlemek adına tuvalet sonrasında temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır.
Yaşanan akıntının ne sebepli olduğunu öğrenmek için başladığı zaman, akıntı rengi, koku olup olmadığı, kaşıntı, ağrı ve yanma gibi durumların varlığı kontrol edilir. Bunların yanı sıra ateş, karın ağrısı, sık idrara çıkma, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı gibi belirtiler aranır. Bu gibi belirtiler ve şikayetler varsa en kısa süre içerisinde doktora başvurulmalı ve hemen tedaviye başlanmalıdır.