Sağlık

Kronik Hastalık Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Kronik Hastalık Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Kronik hastalıklar kişilerde birçok faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar ve yaşadığı sürece devam eder. Kronik hastalıklar kişinin yaşam kalitesini düşürmeye neden olur.

Kronik Hastalık Nedir, Çeşitleri Nelerdir? Hastalığın ilk belirtileri kendini göstermediği için kişilerce ve sağlık kuruluşları tarafından tespit edilmesi zor olmaktadır. Daha sonraları kendini iyice hissettirmeye başlayan hastalığın tedavisi bazen güç olmaktadır. Kronik hastalık vücudun hangi organında oluşmuş ise o organ tam olarak fonksiyonlarını yerine getiremez. Bu nedenle de bazı belirtiler meydana gelir. Hastalık süreci uzun olması nedeniyle kişinin yaşamında olumsuzluklar meydana gelir. Kişilerde iş yapma kabiliyetleri iyice azalır. Kronik hastalıkların uzun süreli olması kişide bazen psikolojik bozukluklar meydana getirir. Kişilerde öfke, üzüntü, depresyon gibi durumlar ortaya çıkar.

Kronik hastalık nedir sorusunun yanıtı olarak, hastalığa dair belirtiler ve bulguların ortaya çıkması için bekleme dönemi ile bazı nedenlere bağlı olarak gelişme gösteren ve kesin bir tedavisi günümüzde hala olmayan uzun süreli hastalıkların adına kronik hastalık adı verilir.

Kronik hastalıklar devamlı ve düzenli bir tedavi ister. Kişilerin yaşamlarında birçok işlerin kısıtlanmasına neden olur. Hastalık belirtileri bazen çok şiddetli olurken bazen de çok az olmaktadır.

Kronik Hastalığın Çeşitleri

Dünya Sağlık Örgütü bazı hastalıkları kronik hastalık olarak belirlemiştir. Bu kronik hastalıkların en fazla görülenleri şu şekilde ele alınmaktadır.

  • Bazı kanser hastalıkları
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Eklemlerde meydana gelen iltihaplar
  • Kişilerde oluşan obezite
  • Tip 2 Şeker hastalığı

-Solunum yolu hastalıkları

Kalp ve Damar Hastalıkları

Kan dolaşımında bulunan yağlar, damarlarda birikerek çok sinsi bir şekilde ilerleme sağlayarak ve belirtiler verdiği zaman ilerlemiş olan kronik hastalık olarak belirlenmiştir. Diğer bir adı da damar tıkanması olan bu hastalık, kalbi besleyen damarlarda meydana gelirse kalp krizi oluşur. Beyni besleyen damarlarda tıkanmalar oluşursa inme olur.

Tip 2 Şeker Hastalığı

Şeker hastalığı vücutta bulunan kan şekerinin yükselmesiyle oluşur. Bunun nedeni olarak pankreasın insülin salgılamasını tam olarak yerine getirememesinden kaynaklanır. Vücutta insüline karşı bir direnç oluşur. Şeker hastalığı erkeklerde ve kadınlarda çok sık olarak ortaya çıkar. Şeker hastalığının nedeni dengesiz beslenme ve hareketsizlik olmaktadır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu