Sağlık

Kronik Böbrek Yetmezliği Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır? 

Kronik böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır?  Böbrekler, yumruğunuzun büyüklüğünde fasulye şeklindeki organlardır.

Kronik böbrek yetmezliği belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır? sorusunu makalemizde sizler için yanıtladık. Böbreklerin çeşitli işlevleri vardır. Böbreklerin en önemli görevlerinden biri vücudunuzun toksinleri atmasına yardımcı olmaktır. Fazla vücut sıvısı ve atık ürünler idrar yoluyla atılır.

Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?

Böbreklerin vücuttan atılması gereken zararlı maddeleri uzaklaştıramaması ve bu maddelerin kanda birikmesine bağlı olarak halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, kaşıntı ve uykuya eğilim gibi belirtiler görülebilir.

Kronik böbrek yetmezliğinin daha ileri evrelerinde vücudumuza alınan su ve tuz yeterince atılamaz. Bunun sonucu olarak; Göz kapaklarında, ayaklarda ve bacaklarda şişme olabilir. Buna yüksek tansiyon eşlik edebilir. Akciğerlerde sıvı birikerek nefes darlığına neden olabilir. Ayrıca vücutta potasyumun atılamaması nedeniyle; Yorgunluk, felç ve kalp durmasına kadar gidebilen ölümcül bir tablo ortaya çıkabilir.

Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda böbrek yetmezliği sonucu oluşabilecek önemli sorunlardan biri de anemi gelişimidir. Anemi; Halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, sebep olabilir.

Ayrıca kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda D vitamini yapamaması ve fosforun vücuttan atılamaması nedeniyle kalsiyum ve fosfor dengesizliği oluşur. Tüm bunlara bağlı olarak; kemik oluşumunda bozulma, kemiklerin direncinde azalma ve kolay kırılmalarla karşılaşılabilir.

Kronik Böbrek Yetmezliği Nasıl Teşhis Edilir?

Böbrek yetmezliği teşhisinde ilk adım, bir nefrolog muayenesidir. Nefrolog, böbrek yetmezliğine neden olabilecek hipertansiyon veya diyabet gibi hastalıkları, böbrek yetmezliğine neden olabilecek ilaçları veya idrar alışkanlıklarındaki değişiklikleri sorguladıktan sonra böbrek yetmezliğini teşhis etmek için ek testler isteyebilir.

Kan testleri: Bununla birlikte, nefrolog daha ayrıntılı kan testleri de isteyebilir. GFR adı verilen Glomerüler Filtrasyon Hızı, böbreklerin filtrasyon kapasitesini belirler. Böbreğin filtreleme kapasitesi belirli bir seviyenin altına düşerse böbrek fonksiyonlarındaki sorunu belirleyebilir.

İdrar testi: İdrarda kan veya protein bulunması böbrek fonksiyonuyla ilgili sorunları belirleyebilir.

İdrar hacminin ölçülmesi: İdrar çıkışını belirlemek, böbrek yetmezliğini teşhis etmeye yardımcı olan en basit testlerden biridir.

Biyopsi: Böbrek biyopsisi genellikle lokal anestezi altında deriden uzun ve ince bir iğne girilerek yapılır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu