Yaşam

SAĞLIKLI GEBELİĞİN HAMİLE PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ

SAĞLIKLI GEBELİĞİN HAMİLE PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ

Hamile bayanların hamilelik dönemlerinde en çok zorlandığı konuların başında sigara kullanıyorsa sigarayı bırakma ve kafeini azaltma gelir. Hamile bayanların birçoğu bu tip sorunları genellikle trimesterin ilk dönemlerinde karnında bulunan fetus ile emosyonel denen konuşma yöntemiyle anne-bebek ilişkisi kurarak aşmaya çalışır. Hamile bayanların, hamilelik süreci boyunca sigarayı bırakması ve kafeini azaltması hamilelikteki psikolojilerine olumlu etki yapmaktadır. Çünkü hamile bayanlar, bu sorunları aşmakla bebeğinin sağlığını ne kadar düşündüğünü kendine karşı ispatlamış olur.

Bebeğinizle konuşun

Hamilelik psikolojisi konusunda yapılan tüm araştırmalar göstermiştir ki anne karnında bulunan fetus, annenin hem geleceğe yönelik umutlarını hem de korkularının yansımasını yapan bir ayna gibidir. Bu nedenle hamilelik dönemindeki anne-bebek ilişkisi hamilelik psikolojisi açısından ayrı bir öneme sahiptir.

Hamilelikte fiziksel değişimler

Hamile bayanları, hamilelik dönemlerinde en çok yıldıran ve psikolojilerini olumsuz etkileyen önemli hususlardan biride hamileliğin ilk üç ayında meydana gelen yorgunluk halleri, bulantı ve kusmalardır. Bu rahatsızlıklarda vücutta meydana gelen biyolojik değişimlerin etkisinin olduğu bilinse de psikolojik etkenlerin bir etkisinin olup olmadığı henüz bir netlik kazanmamıştır. Hamile bayanları yaşadığı bu rahatsızlıklarda psikolojik olarak rahatlatan en önemli husus ise bu rahatsızlıkların trimesterin ilk döneminde yaşanan geçici durumlar olduğunun bilinmesidir. Hamile bayan, trimesterin ikinci döneminde fetusla derin ve yakın bir bağ kurmayı başardığı için bu rahatsızlıklar nadiren devam etse de gönüllü olarak katlanır.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu