Güzel Konuşma Tavsiyesi
Son dönemlerde, insanlar kendilerine yapmış oldukları yatırımın ne şekilde önemli olduğunu kavramıştır. Pek çok insan, kendisini geliştirmek için diksiyon, görgü kuralları ve beden dili gibi eğitimi almaktadır.
Eğitim alabilmek, kendimizi bu alanda geliştirmek ve değişime ayak uydurmanız gerekmektedir. Hayatımız içerisinde yaşanacak olan gelişim ve değişimler doğrudan dilimize yansımaktadır. Teknolojinin ilerlemesi ve hayatın da hızlanması ile beraber hitabetimiz bozulmaya ve hızlı olmaya başladı. Diksiyonu en baştan bozan öğelerin başında hızlı bir şekilde konuşmak, tabiri caizse kelimeleri yutabilmek ve tek düze konuşmak gelir.
Diksiyonunu iyileştirmek ve söyleyişte ahengi en iyi şekilde yakalamak için sesleri doğru kullanmayı öğrenmemiz gerekir. Konuşmanızın son derece anlaşılır ve akıcı olması konusunda mutlaka tonlama yapılması gerekir. Bu uygulama ile beraber akıcı ve güzel bir hitabete en iyi şekilde kavuşabilirsiniz. Özellikle sesli kitap okuma diksiyon eğitimi alan insanlara her zaman tavsiye edilir. Günde 2-3 sayfa sesli kitap okuyarak sizde hitabetlerinizi geliştirebilirsiniz.
Yapılan Hatalar
Türkçe’de yapılan en büyük hatalar arasında yazıldığı gibi okunduğuna dair inanılmasıdır. Diğer hatalar arasında ise Türkçe’de daima vurguyu yükleme yapılmalıdır. Özellikle yüksek sesle okuma çalışmalarımızı gerçekleştirirken, cümle ve kelime vurgularına her zaman dikkat etmek konuşmayı daha anlamlı kılmaktadır. Bu yazımızda cümle vurgusuna değinme istiyoruz. Galat-ı meşhurlardan bir tanesi olan cümlenin vurgusunun yüklemde yer aldığı bilgisi tamamen yanlış bir düşüncedir. Cümlede vurguyu en iyi şekilde bulmak için, cümle içerisindeki en önemli öğeyi bulmamız gerekmektedir. Daha kolay bir yollar arasında yüklemden önceki öğeyi bulmamız önemlidir Nefesinizi doğru ayarlamak adına yapılacak olan egzersizler sesinizi ısıtmaya ve rahat konuşmanıza olanak sağlamaktadır. Doğru nefes egzersizi için ilk olarak doğru duruşu yakalamanız gerekmektedir.